Stadsliv eller landsliv: Som en född och uppvuxen lantis, som tillfälligt har adopterat ett stadsliv i stockholm, tror jag att det är säkert att jag har upplevt det bästa och sämsta av båda världarna. De är två helt olika sätt att leva på – var och en med sina egna fördelar och nackdelar. I det här blogginlägget kommer jag att gå igenom mina egna tankar om hur det är att flytta till en helt annan omgivning och vilka för och nackdelarna är med båda alternativen. 

Fördelarna med livet i staden

Du kan få nästan vad du vill, när som helst på dagen eller natten, om du har varit ute sent så finns det alltid en 7/11 som är öppen i närheten. Och det är inte heller svårt att ta sig till den för att den offentliga transporten funkar oftast väldigt bra i Sverige. Du kan också bo nära bekvämligheter, vilket sparar behovet för en bil.

Det finns även en stor mängd fler jobb och karriärer i storstäder jämfört med landet. Om du vill jobba i allt från ett kontor till byggplatsen så kommer det att finnas jobb för dig. Och även om du är en bonde så kan du enkelt få jobb när du bor i en stad, det är för att det går stadsbussar ut till landet på mindre än en halvtimme, största problemet med det är att du inte kan vakta gården hela tiden.

Det är en mycket bredare tillgänglighet av boenden i staden än på landet. Lägenheter, hus, skyskrapor, rum, allt finns om du vill bo i staden. Och strunta i vad folk säger att det är för lite boende, det dem menar är att det är för lite boende mitt i stan, men om du vill flytta till en förort så kommer det att var lätt att hitta boende för en billigare peng. 

Det finns alltid något att lära sig och någon som är villig att lära dig om du har intresset. Vill du lära dig göra drinkar? Du kommer göra long island ice teas nästa helg. Webbplatsdesign? Du kan lära dig göra din alldeles egna blogg på några timmar, det var så jag lärde mig att göra min egen blogg. 

Närheten till brandkårer, polis och sjukhus kan göra städerna säkrare. Även om det finns fler människor och det kan verka läskigt när du inte känner alla så kommer du mycket snabbare att få hjälp om det är något som skulle hända.

Du behöver inte planera länge om du ska gå ut för att umgås med vänner och äta på restaurang eller kolla på bio, allt det där kommer att finnas i närheten, inklusive dina vänner. Det här är det bästa med städer enligt mig, det är något nästan befriande att bara kunna skriva till någon och fråga om dem är sugna på att gå på bio, och det kommer inte vara några problem att ta sig dit.

Jag har sjungit mycket beröm för hur eldstäder kan vara botemedlet som behövs för att göra så att människor i storstäder känner sig gladare och piggare, utan att man behöver äta massa vitaminer. Så om ni vill ha några fler av mina personliga åsikter så kan ni läsa den artikeln här. I denna artikel så kommer det att vara färre personliga åsikter, det kommer istället att vara kall fakta. Vi kommer att börja med dem största och vanligaste nackdelarna med en eldstad och så kommer vi bryta ner dem argumenten i resten av artikeln.

Vad är dåligt med en eldstad

Nackdelen med en traditionell eldstad är att bara en tiondel av värmen som den producerar faktiskt stannar i hemmet, resten går upp i skorstenen tillsammans med sot och rök. Om du har letat efter ett miljövänligt uppvärmningsalternativ, har du kanske redan uteslutit en eldstad av detta skäl. Men så är inte fallet, om du börjar elda med ved så kommer du istället minska din påverkan på miljön.

Det är faktiskt bra för miljön

Trä är ett av de mest miljövänliga bränslen som du kan använda eftersom det är en förnybar, hållbar resurs som anses vara koldioxidneutral av Carbon Trust. Oavsett om det förefaller naturligt i skogen eller brinner i din eldstad, släpper trä samma mängd kol. För de miljömedvetna fortsätter det att vara ett av de mest ansvarsfulla bränsle valen.

Moderna eldstäder är utformade för att bränna upp de skadliga förbränningsprodukterna som en traditionell eldstad släpper ut i atmosfären. Dagens vedeldad eldstad avger mindre än 1 gram rök per timme, vilket är väldigt lite och kommer inte påverka dig negativt. Du kan även använda en kamin och använda det enbart som ett värmeelement, men detta tar bort många av fördelarna med eldstäder, även fast det släpper ut mindre rök.

Du kan använda mindre energi

Om du vill använda en kamin så kan du använda samma innovativa design som minskar rök och utsläpp för att också öka energieffektiviteten. Vissa modeller har över 80% effektivitet. Det dubbla förbrännings systemet i en vedeldad öppen spis är det som alstrar en varmare och långvarigare eld. Det förbättrade avluftnings systemet förhindrar att denna värme snabbt flyr upp i skorstenen och värmefördelare fläktar skjuter in den i ditt hem istället. Med rätt kabin kan du enkelt värma ett stort bostadsutrymme. Du kommer också att kunna gå timmar utan att behöva lägga till extra bränsle till elden.

En vedeldad öppen eldstad uppgraderar utseendet och funktionaliteten på ditt hem, och du kan använda den som en pålitligt, alternativ värmekälla. De många fördelarna med att välja en eldstad gör det till en utmärkt investering. 

Du kan spara pengar

Om du är en husägare som främst är intresserad av att minska dina värmeberäkningar, kommer du att vara mycket nöjd med en eldstad. Först och främst kommer ditt leverans av ved att pågå betydligt längre eftersom en last med ved kan brinna i upp till 8 timmar i rätt öppen spis. Dessutom kommer den ökade värmeeffekten på ett skär att du effektivt kan värma ditt hem under kyliga höstdagar och under de hårda kalla vintermånaderna.

Tillsammans med dessa fördelar kommer en stängd eldstad att sänka kostnaderna för uppvärmning och kylning av ditt hem under hela året. Som ni ser kan installation av en eldstad ha stor inverkan på din budget.

Vakert att ha i huset 

Tillägg av en eldstad kan uppdatera eller förbättra utseendet på ditt hem. Eldstäder finns i en mängd olika stilar. Oavsett om du har modern eller traditionell smak, kommer du säkert att hitta en eldstad som kommer att komplettera din stil så att din eldstad kommer att fortsätta att vara en attraktiv kontaktpunkt i rummet. 

Det här var den sista gången jag kommer att prata om eldstäder. Jag älskar dem väldigt mycket och saknar att ha en i min kalla lägenhet nu när det är vinter, men tre blogginlägg räcker, till och med för mig.