Jag har sjungit mycket beröm för hur eldstäder kan vara botemedlet som behövs för att göra så att människor i storstäder känner sig gladare och piggare, utan att man behöver äta massa vitaminer. Så om ni vill ha några fler av mina personliga åsikter så kan ni läsa den artikeln här. I denna artikel så kommer det att vara färre personliga åsikter, det kommer istället att vara kall fakta. Vi kommer att börja med dem största och vanligaste nackdelarna med en eldstad och så kommer vi bryta ner dem argumenten i resten av artikeln.

Vad är dåligt med en eldstad

Nackdelen med en traditionell eldstad är att bara en tiondel av värmen som den producerar faktiskt stannar i hemmet, resten går upp i skorstenen tillsammans med sot och rök. Om du har letat efter ett miljövänligt uppvärmningsalternativ, har du kanske redan uteslutit en eldstad av detta skäl. Men så är inte fallet, om du börjar elda med ved så kommer du istället minska din påverkan på miljön.

Det är faktiskt bra för miljön

Trä är ett av de mest miljövänliga bränslen som du kan använda eftersom det är en förnybar, hållbar resurs som anses vara koldioxidneutral av Carbon Trust. Oavsett om det förefaller naturligt i skogen eller brinner i din eldstad, släpper trä samma mängd kol. För de miljömedvetna fortsätter det att vara ett av de mest ansvarsfulla bränsle valen.

Moderna eldstäder är utformade för att bränna upp de skadliga förbränningsprodukterna som en traditionell eldstad släpper ut i atmosfären. Dagens vedeldad eldstad avger mindre än 1 gram rök per timme, vilket är väldigt lite och kommer inte påverka dig negativt. Du kan även använda en kamin och använda det enbart som ett värmeelement, men detta tar bort många av fördelarna med eldstäder, även fast det släpper ut mindre rök.

Du kan använda mindre energi

Om du vill använda en kamin så kan du använda samma innovativa design som minskar rök och utsläpp för att också öka energieffektiviteten. Vissa modeller har över 80% effektivitet. Det dubbla förbrännings systemet i en vedeldad öppen spis är det som alstrar en varmare och långvarigare eld. Det förbättrade avluftnings systemet förhindrar att denna värme snabbt flyr upp i skorstenen och värmefördelare fläktar skjuter in den i ditt hem istället. Med rätt kabin kan du enkelt värma ett stort bostadsutrymme. Du kommer också att kunna gå timmar utan att behöva lägga till extra bränsle till elden.