Vi tänkte att en av de första artiklarna till våran nya hemsida med att prata om något som vi tycker att absolut alla borde använda, och det är eldstäder. Jag växte upp i Dalarna och har under större delen av mitt liv haft möjligheten att värma upp huset samt skapa en god atmosfär genom att använda en eldstad. Men när jag flyttade till stockholm för 2 år sedan så upptäckte jag en tråkig sak, inga verkar förstå varför dem bör ha eldstäder här. 

Alla är miserabla, men ingen gör något åt det

Under vintern är det tradition att klaga på att det är kallt och och mörkt varje dag. Man träffar varandra när man kommer till jobbet och börjar konversationen med “att bussarna inte kan köra när det snöar är ett under när vi lever i Sverige” och så nämner man åtminstone en gång att man “längtar till sommaren”. Men sen finns det också dagar där det är helt vindstilla, inte ett enda moln på himlen och solen skiner klart, då klagar man istället på att det kommer slask överallt och att det bara kommer frysa på under natten så att bussarna inte kan köra. När jag skriver det här så upptäcker jag att det inte bara är vädret alla klagar på, det är trafiken också, bara att läsa den här artikeln om att postnords bilar inte kan köra i snön.

Livar upp huset och skapar sinnesro

Men för att komma tillbaka till det jag pratade om så är alla sura och irriterade i storstäderna, och jag tror att jag hittade en koppling till det och att ingen har en eldstad i sina hem. En eldstad är bra för flera olika anledningar, den gör såklart att det blir varmare och ljusare i huset, och det är inte bara artificiellt ljus som med lamport. Men det är fler fördelar, den livar upp huset och skapar sinnesro för alla som är i närheten, Att kolla på elden som dansar och skuggorna som blir av ljuset är bra för själen. 

Jag tänkte egentligen skriva mer specifikt om alla anledningar det är bra att ha en eldstad i det här blogginlägget, men jag gör det i ett senare inlägg istället. Tills dess, ha det bra och bygg en eldstad.